Deelnemende domeinen

In de loop van de volgende weken wordt het volledige programma bekend gemaakt. Hier is alvast de lijst van champagnedomeinen die hebben toegezegd. Staat u ons toe om deze lijst enigszins uit te breiden of te wijzigen wanneer wij interessante updates krijgen!

Chassenay d’Arce

In sommige Franse wijnstreken hebben coöperatieve wijnkelders een ‘goedkope’ naam. Maar in de Champagne is dat niet het geval. Integendeel, sommige van de meest prestigieuze champagnes worden door cooperatives gemaakt. Het heeft ermee te maken dat champagne in beginsel een wijn van assemblage is. Mits een goed bestuur hebben coöperatieve wijnmakerijen dus troeven in handen die vele individuele wijnbouwers hen benijden.

Chassenay d’Arce in Ville-sur-Arce is geen uitzondering op die regel. Niet minder dan 130 families zetten samen hun schouders onder dit project, dat prachtige champagnes voortbrengt aan een erg interessante prijs. Om dat te staven, zullen het aangesloten wijnbouwers zijn die ons gidsen. Zij kennen dit stukje van landelijk Frankrijk als geen ander…

Cottet-Dubreuil

In het champagnedorpje Courteron vinden we de champagnemaker Cottet-Dubreuil terug in de schaduw van het overbekende (en jammer genoeg ook prijzigere) Fleury.

Hoewel de familie Dubreuil al eeuwen druiven kweekte, was het wachten op Parijzenaar en natuurliefhebber Alain Cottet om de liefde te vinden in dit stukje Côte des Bar. Hij huwde er niet enkel met Marie Dubreuil, maar verloor ook zijn hart aan het wijnmaken. Het koppel creëerde Cottet-Dubreuil in 1985.

Aan het roer staat sinds 2016 dochter Claire Cottet, die de traditie hoog in het vaandel draagt maar tegelijk het domein richting natuurvriendelijke wijnbouw stuurt. Sinds 2020 is Cottet-Dubreuil HVE-gecertifieerd.

Marcel Deheurles

In Celles-sur-Ource zijn nogal wat wijndomeinen gevestigd, waaronder dit domein dat sinds drie generaties door de familie Deheurles wordt uitgebaat. Marcel, Annick, Benoït en Audrey runnen deze familiebusiness samen.

Pinot blanc speelt in de wijngaarden van Deheurles geen ondergeschikte rol: het is één van de drie aangeplante druiven, samen met chardonnay en pinot noir, en er wordt zelfs een monocepage-champagne van gemaakt. Ook komt deze typische druif voor de Côte des Bar terug in de Prestigecuvée, ook wel ‘Trilogie’ genoemd, een mengeling van alle drie.

De wijnen zijn finessevol maar fruitgedreven, zoals je van de champagnes uit de Côte des Bar kunt verwachten. Maar bovenal zijn de champagnes van dit domein ragfijn met een behoorlijke zuurgraad die hun culinaire kwaliteiten onderstreept.

Guilleminot

Wanneer je bij Guilleminot in Channes bent, hoef je maar een stapje te zetten en je bent in de wijnstreek van de Bourgogne aanbeland. Inderdaad, we zitten hier in het uiterste zuiden van de Champagnestreek en Guilleminot is dan ook een echte pinot noir-specialist. Uiterst fruitige champagnes met een zekere volheid, maar gedragen door fijne zuren. Champagnes ook die verrassend goed ouderen. Zo openden we een vergeten fles van bijna tien jaar en die blies een recentere chardonnay uit de Cöte des Blancs bijna van tafel…

Corinne Guilleminot is de derde generatie die champagne maakt op dit familiale domein. Samen met haar broer, die instaat voor de wijngaarden, runt ze het domein helemaal alleen. Een echte Récoltant-Manipulant dus. Het feit dat de champagnes ook nog eens uiterst betaalbaar zijn, draagt alleen maar bij aan de pret.

Guy de Forez

Zoals je kunt verwachten van een domein in Les Riceys, produceert Guy de Forez niet enkel een vijftal champagnes, maar ook de lekkere rosé de riceys, een buitenbeentje in de streek van Champagne. Les Riceys is overigens het grootste dorp van de hele champagne, gemeten naar oppervlakte wijngaard: maar liefst 866 hectaren van de in totaal 34.000 zijn hier aangeplant. Bovendien is het het enige dorp van de streek waar de drie aoc’s van Champagne gemaakt mogen worden: champagne, rosé des riceys en coteaux champenois.

Guy de Forez is helemaal weg van pinot noir: met 97% van de aanplant (9 hectare) neemt die druif ook het leeuwendeel in van de productie. De oogst gebeurt met hulp van een Poolse familie die hier al meer dan een generatie neerstrijkt. De druiven worden met een traditionele Coquard-pers geperst en de vergisting gebeurt op inox. Het domein behaalde het certificaat van HVE (Haut Valeur Enironmentale) en dat van Terra Vitis (verantwoorde wijnbouw).

Justin Maillard

Gaandeweg nam sommelier Justin het domein in Bar-sur-Seine over van zijn moeder. Een domein van amper 2,2 hectaren groot, met een jaarproductie van nauwelijks 20.000 flessen.

Zoals ook in de hele streek, speelt pinot noir bij Justin een hoofdrol. Toch heeft hij ook een behoorlijk aandeel chardonnay geplant, die de basis vormt voor ‘L’Intellectuel, een champagne van half-om-half pinot noir en chardonnay.

Behalve die cuvée is er een blanc de noirs en een rosé, beide helemaal van pinot noir… een klein gamma, maar misschien wel dé ontdekking op het parcours?

Marcel Vézien et Fils

Bij ingewijden is de naam Marcel Vézien in Celles-sur-Ource al langer een begrip. Het domein dateert uit de jaren 1950 en lang was het een verborgen pareltje, waar je ook niet zomaar op bezoek kon. Maar enige voorspraak leidde ertoe dat Vézien bereid werd gevonden om de Wijnronde te ontvangen.

De cuvées zijn zeer typisch voor de Côte des Bar, en ze dragen allemaal fijne namen zoals ‘Sécret d’Eclairés’ (een blanc de blancs!) of ‘Celles que j’aime’ (hebt u ‘m?). Qua prijzen zit je hier in het middengamma, met een basiscuvée die begint aan twintig euro. Het gamma is erg ruim en divers, met onder andere een rosé de maceration die absoluut de moeite waard is.

Nicolo et Paradis

Mensen met kinderen die de Côtes des Bar al hebben bezocht, zijn ongetwijfeld in Nigloland geweest, een erg leuk pretpark met vertier voor alle leeftijden. Sommige ingewijden hebben in het naburige dorp Arsonval daarna misschien wel een stop gemaakt bij Nicolo et Paradis in het statige Maison d’Arsonval.

David Nicolo vertelt in elk geval dat hij heel veel Vlamingen over de vloer krijgt. “Er was er zelfs eentje die op zijn reis naar Zuid-Frankrijk twee keer hier stopte: eenmaal op de heenreis, en nog eens op de terugreis. Telkens de koffer vol champagne geladen…”. Zegt dat genoeg?

Remy Massin

Ik ken Sylvère en zoon Cédric al lang. Remy Massin maakt deel uit van de Club des Trésors en ik heb het genoegen de champagnes van die club twee keer per jaar uitgebreid te proeven.

Voor de wijnronde worden we echter ontvangen door Marion, een oenologe die recent op het domein begonnen is. Ze is directe familie: de gemeenschappelijke grootvader met Cédric was de oprichter van dit domein in Ville-sur-Arce… Ondanks de relatieve schaalgrootte blijft dit domein dus familiaal.

Ook Remy Massin is een pinot noir-specialist. Het uitgebreide gamma heeft voor mij één constante en dat is finesse. De prijzen liggen iets hoger dan bij sommige buren, maar blijven zeer betaalbaar en bovendien is de verhouding prijs-kwaliteit ongezien.

Richard Royer

De jonge oenoloog Richard Royer nam in 2007 de teugels van dit familiebedrijf in Balnot-sur-Laignes over. Sindsdien is de weg naar de biowijnbouw ingeslagen: in 2011 behaalde Richard het certificaat Terra Vitis en vanaf 2021 is de conversie naar de biowijnbouw ingezet.

Richard Royer maakt ranke en gestileerde champagnes met pinot noir in de hoofdmoot (80%) aangevuld met chardonnay (15%) en pinot meunier (5%). Vele cuvées krijgen houtrijping en dat sluit volgens Richard helemaal aan bij de traditie in Champagne. Het maakt de wijnen overigens prima houdbaar: onlangs opende ik een Royer van vijftien jaar oud en die was nog maar net aan zijn rijping begonnen…

Richardot

Meer dan 60 jaar nadat Jean Richardot voorzichtig met wijnbouw en wijnproductie was begonnen, staat de nieuwe generatie onder leiding van Jeaun-Paul samen met Isabelle en Cécile in voor de champagnes van dit domein in Loches-sur-Ource. Al in 2016 behaalde het domein het certificaat HVE (Haut Valeur Environmentale).

Met zeven champagnes is het gamma eerder uitgebreid te noemen. Behalve de klassieke pinot noir-gebaseerde cuvées zijn er ook twee rosés en een blanc de blancs van 100% chardonnay. Maar behalve in de cuvée Noir (100% pinot noir) zit er in alle champagnes van dit domein een flinke geut chardonnay. In de Héritage zelf 60%. Een uitzondering in de Côte des Bar!