Deelnemende domeinen

Wat is de “Union des Grands Crus de Chablis” en waarom is ze opgericht?

De Union des Grands Crus de Chablis is in maart 2000 opgericht en heeft zich een eenvoudig doel gesteld: de kwaliteit van de wijnen van de Grands Crus de Chablis te verdedigen en te promoten. Vandaag de dag brengt deze non-profitvereniging 14 leden samen, die allemaal eigenaar zijn van Grands Crus. Samen bezitten ze meer dan de helft van de 100 hectare van de benaming.

Slechts zeven climats profiteren van de status van Chablis Grand Cru: Blanchot, Bougros, Les Clos, Grenouilles, Preuses, Valmur en Vaudésir. Samen vormen ze slechts ongeveer 2% van de gehele Chablis-wijngaard, maar staan ze in het hart van de geschiedenis. Ze bevinden zich allemaal op Kimmeridgiaanse ondergrond.

Net als haar illustere voorganger, de Union des Grands Crus de Bordeaux, organiseert de vereniging de promotie van Chablis Grands Crus door middel van proeverijen en conferenties, in Chablis en over de hele wereld. Het maakt ook een gezonde emulatie tussen zijn leden mogelijk door hen aan te moedigen de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren.

De Chablisappellatie

De wijngaard strekt zich uit over 5200 hectare in productie, georganiseerd in vier niveaus van de benaming: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru, Chablis Grand Cru.

In het decreet van 13 januari 1938 werd de oppervlakte van de Grands Crus, 100 hectare, strikt bepaald. (2% van de aop)

Deze oppervlakte is verdeeld in zeven climats. Dit gebied, het historische hart van de Chablis-wijngaarden, vormt ook een echte geografische en geologische eenheid.

Het is een uitgestrekt, uit één stuk bestaand perceel met uitzicht op Chablis op de rechteroever van de Serein en geniet van een unieke belichting. De Grands Crus liggen op deze helling tussen 130 en 215 meter boven de zeespiegel, meestal op het zuid-zuid-westen. In Chablis hebben geschiedenis, geologie en blootstelling samen de hiërarchie van de benamingen bepaald.

LEDEN VAN DE UNION DES CHABLIS GRAND CRU

Volgende domeinen, alle lid van de UGC, nemen deel aan de Wijnronde:

UGCC: KWALITEITSHANDVEST

De leden van de Unie zijn zich bewust van de voorbeeldige erfgoedwaarde van de zeven Grands Crus en de rol die zij spelen in de reputatie van de Chablis-wijngaarden in het algemeen. Zij zetten zich in om, van de wijnstok tot de fles, alles in het werk te stellen om een kwaliteit te produceren die het waard is om tot de grootste witte wijnen ter wereld te behoren. Het is in deze geest dat dit handvest werd besproken en aangenomen.

Nieuwe plantages : De nieuwe aanplant wordt uitgevoerd met een minimum van 8.000 wijnstokken per hectare.

Respect voor het milieu: Bewust van de ecologische belangen zullen de leden van de Unie een “beredeneerde wijnbouw” beoefenen.

Opbrengstcontrole

Bemesting – Bemesting, alleen uitgevoerd met organisch materiaal, zal zodanig worden beredeneerd dat een minimum aan groeikracht wordt bereikt.

Snoeien – Het aantal knoppen is beperkt tot 75.000 per hectare.

Ontbudding – Ontbudding zal worden uitgevoerd om de potentiële belasting van de trossen te beheersen.

Groen oogsten – Groen oogsten beheerst een eventuele overbelasting van de wijngaard.

Oogsten – Handmatig oogsten is de enige toegestane vorm.

Zelfcontrole van de wijnen na het bottelen: Alle wijnen van de Grand Crus van de Unie zullen “blind” worden geproefd in de maand januari van het jaar dat volgt op de oogst, door een commissie die bestaat uit de leden van de Unie plus gasten die worden gekozen uit de wijnprofessionals om de algemene kwaliteit van de in de handel gebrachte wijnen te beoordelen.

Traceerbaarheid: De naam van de Grand Cru en zijn vintage moet op zijn minst op de kurken staan.

Logo van de Unie: Alle leden van de Union des Grands Crus de Chablis mogen het logo van de Unie op hun verpakkingen en handelsdocumenten vermelden.

Datum van verkoop: De flessen die vóór 1 januari van het tweede jaar na de oogst (d.w.z. 15 maanden na de oogst) in de handel worden gebracht, mogen niet voorzien zijn van het logo van de Union des Grands Crus de Chablis.

Tickets bestellenOp de hoogte blijven van de Wijnronde

Delen is leuk...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter