Deelnemende domeinen

Deze domeinen vind je op het parcours:

  • NELLES (Heimersheim – startpunt Wijnronde)
  • J.J. ADENEUER (Ahrweiler)
  • H.J. KREUZBERG (Dernau)
  • JEAN STODDEN (Rech)
  • MEYER – NÄCKEL (Dernau)
  • DEUTZERHOF (Mayschoss)

We zijn bijzonder fier dat alle zes de VdP-wijnbouwers van de Ahrvallei deelnemen! Ook voor hen is dit een uniek evenement…

Topje van de piramide

De Ahr telt 562 hectaren wijnbouwgrond. Goed 62 daarvan zijn in handen van de zes leden van het befaamde VDP: het Verband Deutscher Prädikatsweingüter. Ze vormen vaak het topje van de kwaliteitspiramide en in de Ahr is dat niet anders.

J. J. Adeneuer

Dit domein is sinds 1994 lid van het VDP. De broers Marc (verkoop) en Frank (keldermeester) hebben 13 hectaren, waarvan 87% spätburgunder en de rest frühburgunder en weissburgunder. Hun leuze: “pinot noir is altijd goed voor een verrassing, vandaar de speciale aandacht voor die druif”.

Het domein is al meer dan 500 jaar familiebezit. De wijnen worden individueel gemaakt per druivenras en perceel in eiken vaten. Ze zijn bijzonder trots op hun unieke en spectaculaire wijngaard Gärkammer, die ze alleen in bezit hebben. Een ‘monopole’, zouden de Fransen het noemen.

Wijngaarden:
– Walporzheim: Gärkammer, Kräuterberg
– Ahrweiler: Rosenthal
– Bad Neuenahr: Sonnenberg

Deutzerhof (Cossmann – Hehle)

Sinds de dood van Wolfgang Hehle in 2013 heeft zijn vrouw Hella Hehle het roer overgenomen, maar de kelder wordt vakkundig geleid door Hans-Jörg Lüchau, die al langer aan het domein verbonden was. Ook dit domein is lid van het VDP sinds 1994.

In totaal zijn er zeven hectaren wijnbouwgrond beplant, voor 70% met spätburgunder. De rest bestaat uit frühburgunder, riesling en een beetje dornfelder, chardonnay en portugieser. Enkele van de topwijngaarden liggen als een amfitheater rond de gebouwen van het domein. Een verborgen pareltje dat tot nu toe slechts bij de echte kenners faam geniet. Ten onrechte, zo zal blijken.

Wijngaarden:
– Altenahr: Eck
– Mayschoss: Mönchberg
– Bad Neuenahr: Kirchentürmchen, Schiefferlay
– Heimersheim: Landskrone

Kreuzberg

Ludwig Kreuzberg en zijn compagnon Frank Josten geloven in opbrengstbeperking: de groene snoei leidt bij hen soms tot rendementen van minder dan 30 hectoliter per hectare. Behalve de obligate spätburgunder groeit er op de 9 hectare wijnbouwland ook frühburgunder, dornfelder, cabernet, portugieser en regent.

Bijzonder is dat de rode wijnen over het algemeen gisten in traditionele, open kuipen. De topwijnen worden daarna gelagerd in barrique.

Wijngaarden
– Dernau: Pfarrwingert, Hardtberg
– Ahrweiler: Rosenthal, Silberberg
– Bad Neuenahr: Sonnenberg, Schiefferlay, Kirchtürmchen
– Marienthal: Trotzenberg

Meyer-Näkel

Met 18 hectare aanplant (75% spätburgunder, de rest frühburgunder, weissburgunder en een beetje riesling en andere) is dit het grootste van de zes VDP-leden uit de Ahr. Werner en Meike Näkel slagen er elk jaar in, wijnen te produceren die duidelijk van de leisteenbodems van de middel-Ahr afkomstig zijn. De pinot noirs zijn fruitig, elegant met tamelijk stevige maar rijpe tannine.

Het domein is in familiehanden sinds 5 generaties en ook Meyer-Näkel is VDP-lid sinds 1994.

Wijngaarden:
– Dernau: Pfarrwingert
– Ahrweiler: Silberberg
– Walporzheim: Kräuterberg
– Bad Neuenahr: Sonnenberg

Nelles

De energieke Thomas Nelles runt dit familiale domein samen met zijn zoon Philip, die instaat voor de wijnkelder. Met 8,5 hectaren (70% spätburgunder, de rest riesling, frühburgunder, domina en grauburgunder) is dit niet het grootste domein van de zes maar wel het oudste: de eerste sporen van wijnbouw gaan immers terug tot 1479, toen ene Peter Nelis een ‘wyngartz an der buysch portzen’ pachtte tegen een ongebruikelijk hoge rente.

Nelles is VDP-Mitglied sinds 1994. Ongebruikelijk voor de regio is dat men zich niet enkel op traditie verlaat, maar ook nieuwe wijnbouw- en vinificatiemethodes uitprobeert. Het zorgt voor zeer zuivere wijnen die hun eigen karaker tonen, maar zonder uitzondering elegant zijn met rijpe tannine en een volle structuur.

Wijngaarden:
– Heimersheim: Landskrone, Burggarten
– Bad Neuenahr: Sonnenberg, Schiefferlay

Jean Stodden

Ook de familie Stodden is al eeuwen in de Ahr actief als wijnbouwer: de vroegste sporen dateren van 1578, al was het pas in 1900 dat Alois Stodden zelf wijn begon te produceren van de pinot noir. Ook hier wordt groene snoei toegepast om het rendement te beperken. De meeste wijnen krijgen houtlagering in grote foeders, de beste wijnen gaan in barrique.

Jean Stodden is het jongste lid van de VDP in de Ahr, namelijk sinds 2005. Maar het domein is als een pijl omhoog geschoten en geniet daardoor ook bij niet-kenners enige bekendheid. Wie de wijnen geproefd heeft, kijkt daar allerminst van op.

Wijngaarden:
– Rech: Herrenberg
– Ahrweiler: Rosenthal
– Bad Neuenahr: Sonnenberg
– Mayschoss: Mönchberg
– Dernau: Hardtberg

Tickets bestellenOp de hoogte blijven van de Wijnronde

Delen is leuk...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter