10

mrt 2016

Wijndomeinen

Domein De Kluizen

Passie, inzicht, een abdij, 2,5 ha wijngaard, hard werk en vooral heel veel liefde voor het metier, stuk voor stuk ingrediënten van de heerlijke wijnen van Domein De Kluizen. In 1997 krijgt tuinbouwer Herman Troch de kans de prachtige binnentuin van de abdij Maria Mediatrix in Affligem in pacht te nemen. Na even twijfelen, besluit hij de grote droom van zijn vader waar te maken. Fulltime wijnbouw was wat de toekomst voor hem in petto had.

De binnentuin van het klooster vormt een microklimaat. De specifieke oriëntatie zorgt ervoor dat de druiven lekker lang kunnen genieten van het zonnetje en de muren rond de wijngaard beschermen de kwetsbare oogst tegen noodweer en hevige wind. De bodemsamenstelling zelf is minder ideaal. De leem-zandbodem is net iets te vruchtbaar voor de wijnbouw. Daarom kiest Herman voor een combinatie van vroegrijpende en laatrijpende druivenrassen, aangepast aan ons klimaat. Domein De Kluizen bewijst dat nauwgezetheid, een sterke wil en een doordachte keuze van druiven sterker zijn dan de uitdagende omstandigheden!

Domein De Kluizen: Broekstraat 42, 9310 Herdersem

Wijndomein Driesse

Het Wijndomein Driesse van Marc Van den Driessche is gelegen te Sint-Lievens-Esse aan de voet van de Vlaamse Ardennen. De wijngaard is met 5000 stokken bijna anderhalve hectare groot. Marc kiest resoluut voor klassieke Champagnedruiven. In de wijngaard staat Chardonnay, Pinot Meunier en Pinot Noir.

Hij werd in 2006 geïnspireerd door een importeur van Zuid-Afrikaanse wijnen om op zijn lapje grond in de Vlaamse Ardennen 3800 wijnstokken aan te planten. Op het eerste zicht leek het een gek idee, maar uiteindelijk heeft hij doorgezet en in de jaren nadien nog wat uitgebreid, met alle succes van dien. De eerste schuimwijn werd gelanceerd net voor de feestdagen in 2010 en was een schot in de roos.

De zandleembodem waarop de stokken staan aangeplant leent zich ideaal voor het verbouwen van druiven. De eerste 90cm is een zanderige grond en daaronder zit een stevige leemfractie die voor een unieke mineraliteit zorgt in de wijn. De schuimwijnen worden gedegorgeerd naar gelang de marktvraag. Er is niet echt een constante maar Marc streeft ervoor om de wijnen minstens 18 maanden sur lattes te laten liggen in de werkelijkheid rijpen de meeste flessen 24 maanden. Dit zorgt voor een evenwichtige complexiteit tussen enerzijds het fruitige karakter van de druiven, de mineraliteit van de bodem en het autolytische karakter van de rijping.

Wijndomein Driesse: Oordegemstraat 35, Vlierzele