10

mrt 2016

Wijndomeinen

Landgoed Dorrebeek

In het hartje van de Vlaamse Ardennen vinden we Landgoed Dorrebeek. Dit is het wijndomein van Eric De Koekelaere in Brakel in de provincie Oost-Vlaanderen.

Hij plantte in 2004 zo’n 2000 stokken en ging op zoek naar druivenrassen die het best gedijen in ons klimaat. Uiteindelijk plantte Eric De Koekelaere 4700 stokken, verspreid over 6 hybride rassen: 3 witte (Johanniter, Sirius en Helios) en 3 rode (Regent, Pinotin en Leon Merlot).

Er werd doelbewust gekozen voor het aanplanten van resistente druivenrassen; dit wil zeggen dat deze druivensoorten in onze regio zonder noemenswaardige problemen kunnen worden geteeld. Zij hoeven niet met pesticiden behandeld te worden en dit is dan weer beter voor het milieu.

Landgoed Dorrebeek: Dorrebeekstraat 6, 9660 Brakel

Wijndomein De 3 Fonteinen

In het najaar van 2007 startte Wijndomein De 3 Fonteinen met het snoeien van hagen en knotten van wilgen. Een jaar later, in 2008, werd de grond bewerkt. Er werd gekozen om hybride druivenrassen zoals Johanniter en Regent aan te planten, waar er nu ongeveer 550 druivelaars staan. In 2009 werd het tweede deel van de wijngaard afgewerkt, wat het totaal brengt op zo’n 25 hectare en ongeveer 1100 wijnstokken.

De naam “De Drie Fonteinen” werd afgeleid van de winterbronnen achteraan de wijngaard – in het lokale dialect “fontein” genoemd – en het feit dat ze dit project met drie realiseerden.

De Drie Fonteinen gaat resoluut voor kwaliteit als hoogste prioriteit: wintersnoei, ranken leiden, zomersnoei, trosdunning en vrijmaken, pluk, … alles gebeurt handmatig. Niet alleen kwaliteit staat centraal, het domein draag ecologie ook hoog in het vaandel. Dit brengen ze naar voor met de bewuste keuze van hybride rassen, die hen toelaten om minder spuitbeurten te moeten uitvoeren in vergelijking met klassieke rassen. Er worden geen agressieve bestrijdingsproducten gebruikt en het mechanisch bestrijden van onkruid en de grasstroken tussen de rijen geven nuttige insecten voldoende overlevingskansen.
In samenwerking met het regionaal landschap Vlaamse Ardennen werd er op het domein ook een poel gegraven, die geadopteerd werd door een lokale school. Hiermee verbindt het domein een educatief luik aan hun wijngaard.

Wijndomein De Drie Fonteinen: Sint Hubertusplein 19, 9620 Zottegem

Ter ere van de wijnronde sluit Luc Goessens, tevens keldermeester van Landgoed Dorrebeek, zich aan bij Landgoed Dorrebeek om u hun wijnen te laten degusteren.