10

mrt 2016

Wijndomeinen

Wijndomein Leeflank

Het begin van een ontdekkingsreis in het Leedse wijnlandschap!

In maart 2008 plantten Bart en Annick Vanryckeghem-Brondeel, overtuigd door (schoon)vader Etienne Brondeel, in hun achtertuin 68 wijnstokken Chardonnay. Hun kinderen, Free en Lotte, pikken het enthousiasme van hun ouders op en breiden de kleine wijngaard mee uit tot ongeveer 220 wijnstokken in 2015. De witte druif blijft Chardonnay, als rode rassen kiezen ze voor Fruhburgunder, Spätburgunder en Acolon.

Er werd een duidelijke keuze gemaakt om hoofdzakelijk Belgische schuimwijnen te produceren. Jaar na jaar leveren ze, na uitgebreid voorproeven, een aantal assemblages af om te bottelen: de millésimes. Uit de oogst van 2015 leverde dit bijvoorbeeld een 200-tal flessen op, waaronder  15 flessen rode Acolon-wijn.

Eind 2015 kocht de familie een domein van één hectare aan, onder de naam Kasteel Ten Bosch oftewel “het Kasteeltje van Blancquaert”. Deze naam werd ondertussen veranderd naar Wijndomein Leeflank, en mét reden!

Leeflank verwijst naar drie verschillende zaken: een flank in Lede naar analogie met de televisieserie “Zuidflank” (Lee-flank), het motto “Drink onze drank en ge zult lang leven” (Leef-lank) en een verwijzing naar kinderen Free, Lotte en moeder Annick, allen afkomstig uit Lede (Lee-f-l-ank).

In april 2016 plantte het wijndomein 2650 wijnstokken van dezelfde wijnrassen aan, waaronder ook 50 wijnstokken Nebbiolo als proefproject. Alle wijnstokken worden op het domein minutieus verzorgd. Onkruid wordt mechanisch bestreden, er worden lieveheersbeestjes uitgezet en chemicaliën worden tot een minimum beperkt. Dit jaar wordt dezelfde strategie gehanteerd om uiteindelijk in het najaar van 2018 de eerste oogst met de hand te kunnen plukken.

Verwacht u in de toekomst ook aan wijnproeverijen in de kelder van het kasteel (met de nodige kennis én plezier). De verwachtingen in Lede zijn alvast hooggespannen!

Ter ere van de wijnronde en in afwachting van de eerste oogst van Wijndomein Leeflank, sluiten Domein Kapellegoed en Curvum Cubitum zich met hun wijnen aan op het domein van Bart & Annick.

Wijndomein Leeflank: Bosstraat 97, 9340 Lede
Domein Kapellegoed: Grote Kapellelaan 86, 9340 Lede
Curvum Cubitum: Kromme Elleboogstraat 25, 9340 Lede