Avenay Val d’Or: Crucifix Père et Fils

Avenay-Val d’Or is een piepkleine gemeente op een boogscheut van Epernay in de Montagne de Reims met nog geen duizend inwoners.

Een van die Avenaysiens is Sebastien Crucifix, die met zijn echtgenote de jongste generatie van het champagnehuis Pierre Crucifix uitmaakt. Dit merk werd in 1960 gecreëerd maar reeds decennialang daarvoor verbouwden de voorouders van Sebastien druiven en maakten zij champagne.

In 2005 werd de champagnemerknaam gewijzigd in “Crucifix Père et fils”. Het is een Récoltant Coopérateur, wat betekent dat de persing en vinificatie in de Cooperative de Val d’Or plaatsvindt.

De meeste champagnes uit het gamma zijn een assemblage van pinot noir en chardonnay en mogen zich alle Premier Cru noemen. De wijnen zijn van het stevige type met mooie rondeur en voldoende frisheid. Zij fungeren niet exclusief als een mooi aperitief maar kunnen gerust worden ingezet voor associatie met schelpdieren, riviervis en zelfs rijkere gerechten met wit vlees en kazen met uitgesproken smaak.

De topcuvé is de Signature Extra Brut. Hij is, wat atypisch voor de Montagne de Reims, samengesteld uit 80% chardonnay en 20% pinot noir. De gisting en opvoeding van de wijn gebeurt in Franse eiken vaten. Hij wordt niet gefilterd en krijgt een beperkte dosage van 4g, vandaar de toevoeging Extra Brut op het etiket. De complexe aroma’s in de neus van rijp fruit, honing en noten worden in de mond versterkt met een romige en stevige aanzet van eveneens rijp fruit en een lichte houttoets met een heerlijke afdronk als kers op de taart.

Delen is leuk...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter