Chavot-Courcourt: Diogène Tissier et Fils

In de toeristische brochure “La champagne, la Marne” wordt het 12de eeuwse kerkje van Chavot-Courcourt terecht gesitueerd als een “eilandje te midden van een oceaan van wijngaarden”. Op enkele honderden meters daar vandaan vind je het wijnhuis Diogène Tissier. Het mooie uitzicht is er daar niet minder om. En dan heb je nog niet van de champagnes geproefd! Geen wonder dat je daar vooral in de weekends vooral Nederlands hoort praten, want heel wat Vlamingen genieten regelmatig van de vriendelijke ontvangst en warme gastvrijheid van Nathalie en Vincent, huidige eigenaars van het in 1931 gestichte Champagnehuis “Diogène Tissier et Fils”.

Vincent maakt op puur traditionele wijze champagnes, loyaal aan de familietraditie. Hij maakt geen gebruik van chemische onkruidverdelgers in de wijngaarden. Omploegen en ontbladeren zijn de enige hulpmiddelen ter ondersteuning van de druiven. Deze methode zorgt voor een minerale en florale toets aan de wijn. Hij gebruikt nog de traditionele houten wijnpers met een inhoud van 4000 kg druiven. De eerste gisting en opvoeding gebeurt in grote inox kuipen. Sommige cuvées rijpen in eiken vaten wat resulteert in vollere wijnen. De meeste champagnes zijn assemblages van de chardonnay, pinot noir en pinot meunier.

Naast klassieke assemblagecuvées en een cuvée Blanc de Blancs zijn in het huis ook een millésime en enkele “speciallekes” te verkrijgen.

Zijn Saveur de Juliette is een Blanc de Noirschampagne met een heel zachte smaak van opmerkelijk rood fruit en bosvruchten met eveneens heel mooie en lange fruitige afdronk.

Wit fruit en appel overweegt dan weer in zijn Champagne Extra Brut met slechts 3g als dosage. Het is een aromatische en rijke champagne met mooie zuren.

Vincent maakt ook nog roséchampagne op twee wijzen. De ene is een rosé volgens de saignéewijze door kortstondige maceratie. De tweede rosé ontstaat door toevoeging van stille rode wijn voor de botteling, een werkwijze voor rosé enkel toegelaten in de champagnestreek en een productiemethode die er ook veruit het frequentst wordt aangewend.

Delen is leuk...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter